Gökkuşağı Deneyleri



Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağını yağmur yağarken güneş çıktığında görürüz. Yani gökkuşağının oluşması için yağmur damlaları ve güneş ışığı gerekiyor. Sınıfın içinde gökkuşağı oluşturabilmemiz için yağmur damlaları yerine üçgen prizma kullanabiliriz. Çok sayıda küçük üçgen prizmadan oluşan ve adına “Gökkuşağı penceresi” denen cismi güneşe tuttuğumuzda sırasıyla hangi renkleri gördük? (kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert, mor). Güneş ışınının yağmur damlalarının içinde kırılması sonucunda bu renkleri gördük. Bu durumda, yağmur damlası görevini gören “Gökkuşağı penceresi”ni de güneşe tuttuğumuza güneş ışını içinden geçerken kırılıyor ve farklı renkleri görebiliyoruz, diyebiliriz.(ODTÜ TBM Yıllık Faaliyet Raporundan Alıntıdır.)

Deney 2

Gerekli Malzemeler:Su,beyaz kağıt, cam,su bardağı.
Su bardağını su ile doldurun.Bardağın yarısı masanın dışında kalacak ve düşmeyecek şekilde yerleştirin.Bardağa güneş ışığı geldiğinden emin olun.Beyaz bir kağıdı yere koyun.Güneş bardaktan geçerek kağıdın üzerine vurmalıdır.Kağıdın ve bardağın konumlarını kağıt üzerinde gökkuşağını görene kadar değiştirin.Gökkuşağı kağıda yansıyacaktır.

Deney 3

Deneyin adı:Gökkuşağı deneyi
Deneyin amacı:Gökkuşağı nasıl oluşur?
Deneyde kullanılan araç gereçler:Ayna,su,güneş
Deneyin uygulandığı yaş gurubu:5-6
Deneyin yapılışı:Bir bardak suyun içine ayna güneş ışınları vuracak şekilde yerleştirilir.Gökkuşağın duvara yansıyana dek beklenir.
Deneyin sonucu:Duvara gökkuşağı yansıması gerçekleşir.

Deney 4

Öğretmen güneşli bir günde bahçede hortumu kullanarak gökkuşağı oluşturabilir.Güneşi arkasına alan öğretmen hortumdan su fışkırtır ve fışkıran suda gökkuşağın oluşumu izlenir.
Sonuç: Gökkuşağı güneş ışığının suya ya da yağmura yansımasıyla oluşur.

3 yorum:



Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim bu bilgiler çok işime yaradı :)

Adsız dedi ki...

Teşekkürler bilgiler harika ! :)

Adsız dedi ki...

çok güzel bilgi ödevimden 100 aldım





Yorum Gönder